Fra trenerkurset i Nedeneshallen.

Trener på å være trener

Til daglig er de trenere for ØIF Arendals mange lag. Denne sesongen blir trenerne selv trent – i å være trenere!

Seks trenere fra ØIF Arendal bredde deltar denne sesongen på trenerkurs i regi av Norges Håndballforbund (Region SørVest). I løpet av sesongen skal de gjennom 12 moduler med temaer som «trenerrollen», «treningsøkta», «fysisk trening» og «skudd». Etter endt kursrekke har de oppnådd Trener 1-utdannelse.

– Kursene har så langt vært veldig nyttige, spesielt det pedagogiske rundt det å være trener. Å ha spilt håndball selv trenger ikke å bety at man er flink til å lære andre det, sier Tor Inge Heia. Han er tidligere bakspiller på ØIF Arendal Elite, og i dag trener for gutter 2010.

Variert innhold

Kursene består av flere ulike moduler, og instruktører er blant annet tidligere håndballprofiler som Kjetil Øygarden og Hilde Kvifte Sjølander. Øktene består både av teori og praksis og gjennomføres i haller i distriktet. Denne uka var det finte- og sperretrening i Nedeneshallen.

– Kombinasjonen av teori og praksis gjør at vi forstår tankegangen bak øvelsene, og at vi i tillegg kan øve på dem på banen. Øvelsene kan justeres etter alder og ferdighetsnivå på spillerne, og gir oss dermed stort spillerom på treningene, mener Heia.

Nye impulser

Trenerne fra ØIF Arendal som deltar på kurset trener alt fra de yngste spillerne (6-åringene) til eldre årsklasser.

ØIF Arendal-trener Heia mener trenerkurset vil være nyttig både for han – og ikke minst spillerne han trener:
– Jeg får med meg øvelser og impulser fra kursene som gjør at jeg blir mer oppmerksom på detaljer i treningsarbeidet. Blant annet det å planlegge treningene og sørge for at alle er i aktivitet gjennom hele treningen er noe vi har jobbet mye med, forklarer han.

Klubben applauderer

Leder i ØIF Arendal bredde, Kjetil Kalaoja, er glad for at mange av klubbens trenere velger å ta trenerutdanning.
– Som klubb er vi avhengig av trenere og foreldre, og at noen investerer tid i å bli bedre trenere er noe vi som klubb applauderer. Klubben både oppmuntrer og oppfordrer trenerne til å ta trenerkurs. Og vi dekker selvfølgelig kursavgiften, forklarer han, og legger til at mange trenere i klubben har trenerutdannelse:

– Vi har flere trenere med Trener 1, noen med Trener 2 og én som skal ta Trener 3. I tillegg har vi en spillerutvikler med høy trenerutdannelse, sier Kjetil Kalaoja.